Na cintoríne vo Važci bol pietny akt ku Dňu národného smútku

16.11.2004 Celý región

Pri príležitosti Dňa národného smútku v NSR sa uskutočnil v nedeľu 14. novembra pietny akt na cintoríne nemeckých vojakov v obci Važec v okrese Liptovský Mik...
Pri príležitosti Dňa národného smútku v NSR sa uskutočnil v nedeľu 14. novembra pietny akt na cintoríne nemeckých vojakov v obci Važec v okrese Liptovský Mikuláš.

Spomienku za účasti veľvyslankyne NSR v SR Uty Mayer-Schalburgovej a ďalších oficiálnych hostí a predstaviteľov verejnej správy regiónu organizovala Slovenská spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove.
Deň národného smútku (Volkstrauertag) pripadá vždy na druhú novembrovú nedeľu v roku a je od roku 1918 rešpektovanou pripomienkou všetkých obetí vojen. Spomienka sa rozšírila aj do krajín, v ktorých sú pohrebiská nemeckých vojakov. Na Slovensku sa podľa informácií vedeckého tajomníka prešovskej spoločnosti Michala Bochina koná oficiálny pietny akt od roku 1999. Spoločnosť na základe spolupráce s Nemeckým ľudovým zväzom starostlivosti o vojnové hroby so sídlom v Kasseli sa postarala o obnovu cintorínov z druhej svetovej vojny na území SR. Na každom takomto mieste sa položí v spomínanú nedeľu veniec a na jednom vybranom je centrálny pietny akt. Taká spomienka sa konala už napr. v Prešove, Bratislave-Ružinove a vlani v Humennom.
Cintorín vo Važci je najväčším pietnym miestom vojenských obetí Nemecka zo strednej a západnej časti Slovenska počas bojov v druhej svetovej vojne. Po obnove ho vysvätili v októbri 1998 a je na ňom pochovaných sedem tisíc vojakov. Ako Bochin zdôraznil, asi 4500 z nich je identifikovaných, čiže vie sa ich meno, dátum narodenia a dátum smrti. Pohrebisko pri hlavnom cestnom ťahu I/18 je architektonickým dielom ateliéru Ing. arch. Stanislav Barényi, Liptovský Mikuláš. Za umelecké stvárnenie získali autori Cenu Dušana Jurkoviča za rok 1998.
Spoločnosť spravuje šesť cintorínov s hrobmi asi 14 500 nemeckých vojakov z druhej svetovej vojny a dva cintoríny obetí z radov nemeckej a c. k. armád z prvej svetovej vojny. Tohto roku s nemeckým zväzom pripravila napr. na cintoríne vo Važci dve brigády príslušníkov bundeswehru a mladých ľudí z NSR.
(jj)
 

Vyberte región

mark